Mahkemeden SGK'yı üzecek karar

Ankara'da, ''ölen babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı olarak eşinden boşanıp, birlikte yaşamaya devam ettiği'' iddiasıyla hakkında, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan dava açılan kadın beraat etti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, ''boşanmış eşlerin veya reşit kişilerin bir arada yaşama hak ve özgürlüklerini kısıtlayan herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı'' vurgulandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, anlaşmalı olarak boşandığı eşi R.A. ile aynı evde yaşayan ve ölen babasının bin 239 lira maaşını alan N.A. hakkında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) şikayeti üzerine ''dolandırıcılıkla kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratma'' suçundan dava açtığı belirtildi.

Sanık N.A'nın savunmasına yer verilen kararda, sanığın, eşinden ''şiddetli geçimsizlik'' nedeniyle boşandığını söylediği kaydedildi.

Babasının 1994'te vefat ettiğini, eşinden 2011'de boşandığını belirten N.A, ''Eğer babamın maaşını almak için boşanmış olsaydım, daha önce boşanırdım. Eski eşim, 2 çocuğumuz bende olduğu için zaman zaman eve ziyarete geliyordu. Eşimle birlikte yaşadığım yönündeki iddiaları ve dolandırıcılık suçunu kabul etmiyorum'' ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş da sanığın, eşinden Ankara 1. Aile Mahkemesi'nin kararıyla boşandığını ve bu kararın kesinleştiğini anımsatarak, ''kişilerin evlilik birliğinin sona ermesinden sonra da istediği kişilerle yasal mevzuat çerçevesinde birlikte yaşayabileceklerine'' dikkati çekti.

''Bu hürriyetin kişi elinden sözleşmeyle alınması ancak hukuki ve idari çekişmeye konu olabilir. Boşanma kararının niteliği, içeriği dikkate alındığında, sanığın babasından yetim aylığı almak için boşandığına ilişkin hiçbir iddia bulunmamaktadır. Böyle davrandığına dair delil de yoktur'' değerlendirmesinde bulunan Savcı Savaş, sanığın beraatını istedi.

Kararda, dosyadaki deliller ve tanık anlatımları değerlendirildiğinde, babasının ölümünden 16 yılı aşkın süre geçen N.A'nın, suç işleme kastı ile anlaşmalı şekilde eşinden boşanarak SGK'yı dolandırdığına dair delil bulunamadığı belirtildi.

''YARGIYA GÜVENİ YOK EDER''

Sanığın ve eşinin, Ankara 1. Aile Mahkemesi'nin kararı ile boşandığı ifade edilen kararda, çiftin anlaşmalı boşandığını iddia etmenin, Anayasa'nın 138. maddesindeki ''Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır'' ilkesi ile ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğununa'' dair Anayasa'nın 2. maddesiyle bağdaşmadığı vurgulandı.

Kararda, kesinleşmiş ve aksi kanıtlanarak ortadan kaldırılmamış mahkeme kararına rağmen sanığın eşinden ''anlaşmalı olarak'' boşandığını söylemenin, ''yargı kararlarına saygıyı ve güveni yok edeceği'' değerlendirmesinde bulunuldu.

Boşanmış eşlerin veya reşit kişilerin bir arada yaşama hak ve özgürlüklerini kısıtlayan herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı belirtilen kararda, dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Konular

Aksu Belediyesi Evrak Takip
Sur Belediyesi Evrak Takip
Kyk Yurt Başvurusu için Gerekli Belgeler
e-Devlet'te 'Askerlik Durum Belgesi Hizmeti' genişliyor
İkametgah nakil işlemleri nasıl yapılır?
Sağlık raporu ne zamana kadar kuruma verilmeli?
Askerlik durum belgesi sorgulama e devlet
İhracat belgeleri elektronik ortama kaydedilecek
E-devlet'te Askerlik Durum Belgesi Hizmeti Yenilendi
Ehliyet değişikliği için gerekli belgeler nelerdir?
YLSY resmi burslu öğrenci işlemlerinde gerekli evraklar nelerdir?
2017 yılı değerli kağıt ücreteri (Pasaport, ehliyet vb)
E-faturaya geçiş süresi uzatıldı mı?
E-bilet düzenleyen mükelleflerin uyması gereken usul ve esaslar belirlendi
Seyahat kartı kimlere verilir? Başvuru şartları nelerdir?
Yeni özel güvenlik kimlik kartları başvurusu için hangi belgeler gerekiyor?
Nüfus ve evlilik cüzdanını kaybedenlere uygulanan ceza kalktı mı?
Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar ne kadar ceza ödeyecek?
Türkiye'ye giriş çıkış sorgulama e devlet
Dahilde işleme izin belgesi nedir,nasıl ve nereden alınır?
Kadınlar evlendikten sonra kendi soy isimlerini kullanabilir mi?
Uçak biletinde TC kimlik numarası zorunlu mu?
Evraklarınızı hazırlayın motivasyonunuzu artırın
Ad-soyad değiştirmek kolaylaşıyor
İhracatçıya verilecek yeşil pasaportlar için hangi şartlar aranıyor?
Turkiye.gov.tr'den hangi belgeler alınabiliyor?
İkametgah evrakı e-Devlet üzerinden alınabiliyor mu?
Kalkınma Bakanlığı Elektronik Belge Yönetim Sistemi Giriş
Esnafım, kalfalık ile ustalık belgelerim yok, mesleğimle ilgili alanda iş yeri açabilir miyim?
Taşeron başvurusunda istenen belgeler ve evraklar